JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 15.09.2025 rok DO DNIA 26.09.2025 rok
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
Poniedziałek 15.09.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny, kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal 2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Budyń (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja), banan. 220 kcal |
|
|
Wtorek 16.09.2025 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 139 kcal 2.zapiekanka ryżowa z indykiem w jarzynach (ryż, indyk, kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Marchewka do chrupania. 273 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Naleśnik czekoladowy z bananem z mąki razowej i kukurydzianej (mąka razowa (gluten), mąka kukurydziana, kakao (gluten, mleko - laktoza, soja), jaja, mleko (mleko – laktoza), banan, masło, (mleko – laktoza), herbatka z mlekiem 225 kcal |
|
|
Środa 17.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal 2.makaron duru (gluten), z serem białym (ser biały (mleko - laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 334 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Galaretka z owocami, (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), ciastko (mąka pszenna (gluten), jaja). 104 kcal |
|
|
Czwartek 18.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Marchewka do chrupania. 270 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal 2. Kaszą bulgur (gluten), bitki schabowe w sosie własnym (schab, cebula, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 347 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Bułka drożdżowa z marmoladą (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy, marmolada owocowa), kakao (gluten, mleko – laktoza) ( 150 ml), owoc. 241 kcal |
|
|
Piątek 19.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal |
|
Obiad |
1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal 2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), mizeria ( ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), woda z cytryną. 296 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Chałka z miodem (gluten, jaja), masło (mleko – laktoza), miód, kakao (gluten, mleko - laktoza, soja) (150ml). 211 kcal |
|
|
Poniedziałek 22.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa ze świeżego ogórka z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), ogórek zielony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 146 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 360 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), chrupka kukurydziana. 186 kcal |
|
|
Wtorek 23.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina drobiowa (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 154 kcal 2.soczewica z mięsem (soczewica (gluten, soja, mleko), mięso szynka, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), koncentrat pomidorowy), chleb (pieczywo pszenno – żytnie (gluten), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 306 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata owocowa. 184 kcal |
|
|
Środa 24.09.2025 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa koperkowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 165 kcal 2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), chrupki kukurydziane. 143 kcal |
|
|
Czwartek 25.09.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidor koktajlowy. 348 kcal |
|
Obiad |
1. Zupa paprykowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy, przyprawy), 143 kcal 2. makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym (makaron (gluten), szpinak mrożony, filet kurczaka, ser żółty (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy), kompot owocowy ( jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). słupki warzyw (seler naciowy, kalarepa, marchew). 390 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), paluch kukurydziany. 104 kcal |
|
|
Piątek 26.09.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, szczaw konserwowy, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 161 kcal 2.knedle ze świeżymi śliwkami polane masłem z bułką tartą (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), jaja, śliwki, masło (mleko – laktoza), bułka tarta (gluten), woda z cytryną. Kalarepa do chrupania. 278 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Ser biały z morelami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), morele (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), owoc. 187 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.