Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

DNIA 10.11.2025 rok DO DNIA 21.11.2025 rok

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym

 

Poniedziałek

10.11.2025

 

 

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja)

 

Obiad

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  154

2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem  pełnoziarnistym (makaron  pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy),  kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 324 kcal

 

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), owoc), wafle pszenno-ryżowe (gluten).  180 kcal     

 

 

Wtorek

11.11.2025

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Środa

12.11.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja)talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa fasolowa z zacierką (wywar jarzynowo – mięsny, makaron zacierka (jaja, gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, fasola, przyprawy), 182 kcal

2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal

 

Podwieczorek

Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), ciastko (mąka pszenna (gluten), jaja). 154 kcal

 

 

Czwartek

13.11.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Marchewka do chrupania. 270 kcal

 

Obiad

1. Zupa paprykowa z makaronem  (wywar jarzynowo – mięsny, makaronem (gluten, jaja), papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy,  przyprawy), 154 kcal

2. Kaszą bulgur (gluten), filet z  indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 285 kcal

 

Podwieczorek

Racuchy z jabłkiem (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), jaja, jabłka, olej rzepakowy), bawarka (herbata, mleko (mleko – laktoza) (200). 280 kcal

 

 

Piątek

14.11.2025

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt  (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa),  talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa pieczarkowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18%  (mleko – laktoza), przyprawy),  170 kcal

2.ziemniak, bitki schabowe w sosie pomidorowym (schab, cebula, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z białej kapusty (biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna,  przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 341 kcal

 

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy), kakao (gluten, mleko - laktoza, soja) (150 ml). 177 kcal

 

 

Poniedziałek

17.11.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda   (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal

 

Obiad

1.Lane ciasto na rosole (wywar jarzynowo – mięsny,  włoszczyzna świeża (seler), zielenina, mąka pszenna (gluten), jajka,  przyprawy), 183 kcal

2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią (kapusta pekińska, brzoskwinia, jogurt naturalny (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 319 kcal

 

Podwie]czorek

Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%) wafle pszenno-zbożowy (gluten). 205 kcal

 

 

Wtorek

18.11.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

Obiad

1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal

2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), marchewka do chrupania, woda z cytryną. 322 kcal

 

Podwieczorek

Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, szpinak mrożony), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 136 kcal

 

 

Środa

19.11.2025

Śniadanie

Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal

 

Obiad

1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza),  przyprawy), 164 kcal

2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal

 

Podwieczorek

Kulki mocy (musli (gluten), masło (mleko – laktoza), kakao (gluten, soja), mleko (mleko – laktoza), herbata z pomarańczą. 172 kcal

 

 

Czwartek

20.11.2025

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

Obiad

1.Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, kasza jęczmienna (gluten), ziemniak, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 141 kcal

2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna),  kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 403 kcal

 

Podwieczorek

Kisiel (kompot owocowy, skrobia ziemniaczana), chrupka kukurydziana. 101 kcal

 

 

Piątek

21.11.2025

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidor koktajlowy. 348 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa koperkowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron pełne ziarno (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 148 kcal

2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal

 

Podwieczorek

Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), ciastko (gluten, mleko – laktoza, jaja), banan. 182 kcal

 

 

*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.

 

*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym

*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni

*Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.

Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Listopad 2025 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny