JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
DNIA 22.12.2025 rok DO DNIA 02.01.2026 rok
|
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
|
Poniedziałek 22.12.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny, kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal 2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), owoc), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 180 kcal |
|
|
|
Wtorek 23.12.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Marchewka do chrupania. 292 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z białej kapusty ( biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 359 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Ciasto drożdżowe (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), jaja, drożdże, olej rzepakowy), kakao (gluten, mleko - laktoza, soja) (150 ml), owoc. 200 kcal |
|
|
|
Środa 24.12.2025 |
Śniadanie |
|
|
|
Obiad |
|
|
|
|
Podwieczorek |
|
|
|
|
Czwartek 25.12.2025 |
Śniadanie |
|
|
|
Obiad |
|
|
|
|
Podwieczorek |
|
|
|
|
Piątek 26.12.2025 |
Śniadanie |
|
|
|
Obiad |
|
|
|
|
Podwieczorek |
|
|
|
|
Poniedziałek 29.12.2025 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 154 kcal 2.łazanka z kapustą i mięsem (makaron (gluten), jaja, kapusta biała, kapusta kiszona, mięso pręga, przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Słupki warzyw (marchew, seler naciowy, kalarepa). 281 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 210 kcal |
|
|
|
Wtorek 30.12.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal 2.makaron durum (gluten), z serem białym (ser biały (mleko - laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), cytryna), surówka z selera naciowego z brzoskwinią ( seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 368 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Galaretka z owocami, (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), ciastko (mąka pszenna (gluten), jaja). 104 kcal |
|
|
|
Środa
31.12.2025 |
Śniadanie |
Rogal (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza) (200ml). Jabłko. 336 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal 2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 354 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 149 kcal |
|
|
|
Czwartek 01.01.2026
|
Śniadanie |
|
|
|
Obiad |
|
|
|
|
Podwieczorek |
|
|
|
|
Piątek 02.01.2026 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa) kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 349 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa selerowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), seler, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal 2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Kanapki : Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko, ser żółty (mleko – laktoza), pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną. 221 |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

