Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

 JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

DNIA 22.12.2025 rok DO DNIA 02.01.2026 rok

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym

 

Poniedziałek

22.12.2025

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja)talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal

 

Obiad

1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny,  kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal

2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal

 

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), owoc), wafle pszenno-ryżowe (gluten).  180 kcal 

 

 

Wtorek

23.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Marchewka do chrupania. 292 kcal

 

Obiad

1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal

2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z białej kapusty ( biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna,  przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 359 kcal

 

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), jaja, drożdże, olej rzepakowy), kakao (gluten, mleko - laktoza, soja) (150 ml), owoc. 200 kcal

 

 

Środa

24.12.2025

Śniadanie

 

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Czwartek

25.12.2025

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Piątek

26.12.2025

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Poniedziałek

29.12.2025

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal

 

Obiad

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  154 kcal

2.łazanka z kapustą i mięsem (makaron (gluten), jaja, kapusta biała, kapusta kiszona, mięso pręga, przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Słupki warzyw (marchew, seler naciowy, kalarepa). 281 kcal

 

Podwieczorek

Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 210 kcal

 

 

Wtorek

30.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

Obiad

1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal

2.makaron durum (gluten)z serem białym (ser biały (mleko - laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), cytryna), surówka z selera naciowego z brzoskwinią ( seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 368 kcal

 

Podwieczorek

Galaretka z owocami, (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), ciastko (mąka pszenna (gluten), jaja).  104 kcal

 

 

Środa

 

31.12.2025

Śniadanie

Rogal (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza) (200ml). Jabłko. 336 kcal

 

Obiad

1.Zupa pomidorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  149 kcal

2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 354 kcal

 

Podwieczorek

Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 149 kcal

 

 

Czwartek

01.01.2026

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Piątek

02.01.2026

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa)  kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 349 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa selerowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), seler, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  149 kcal

2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal

 

Podwieczorek

Kanapki : Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko, ser żółty (mleko – laktoza), pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną. 221

 

 

*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.

 

*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym

*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni

*Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.

Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Grudzień 2025 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny