Jadłospis
Jadłospis
01.03.2021 r. - 12.03.2021 r.
DZIEŃ | POSIŁEK | WYSZCZEGÓLNIENIE |
Poniedziałek 01.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, gorczyca, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 326 kcal |
Obiad | 1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny, kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 137 kcal 2.ziemniaki, ryba smażona (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty, (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 355 kcal | |
Podwieczorek | Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), paluszek kukurydziany. 172 kcal | |
Wtorek 02.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, herbata z cytryną. 265 kcal |
Obiad | 1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 181 kcal 2. naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 302 kcal | |
Podwieczorek | Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 177 kcal | |
Środa 03.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Marchewka do chrupania. 279 kcal |
Obiad | 1.Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 160 kcal 2.ryż z carry, pałka kurczaka duszona (pałka kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy) , surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 368 kcal | |
Podwieczorek | Kisiel (kompot owocowy, skrobia ziemniaczana), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja) napój sojowy (ziarno soi). 165 kcal | |
Czwartek 04.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten)(200ml). 364 kcal |
Obiad | 1.Żurek z ziemniakami, i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, żurek, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 189 kcal 2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym (makaron pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 310 kcal | |
Podwieczorek | Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), w polewie jogurtowo – truskawkowej (mleko – laktoza). 111 kcal | |
Piątek 05.03.2021 |
Śniadanie | Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 349 kcal |
Obiad | 1.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 155 kcal 2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą (kapusta pekińska, pomarańcza, jogurt naturalny (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy), woda z cytryną. 303 kcal | |
Podwieczorek | Deser jogurtowy z musli i maliami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), maliny). 166 kcal | |
Poniedziałek 08.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką i ogórkiem kiszonym i serem białym (makrela wędzona, ogórek kiszony, masło (mleko – laktoza) , ser biały (mleko – laktoza), przyprawy) kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 305 kcal |
Obiad | 1.Zupa selerowa z zacierką (wywar jarzynowo – mięsny, makaron zacierka (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), seler, zielenina, śmietana 18%, przyprawy), 176 kcal 2.ziemniak, pulpety gotowane w sosie pieczarkowym (szynka mielona, jajka, pieczarki, mąka pszenna (gluten), bułka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z białej kapusty ( biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 382 kcal | |
Podwieczorek | Płatki ryżowe na mleku (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe). 155 kcal | |
Wtorek 09.03.2021 |
Śniadanie | Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 348 kcal |
Obiad | 1.Zupa fasolowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, fasola, przyprawy), 179 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 373 kcal | |
Podwieczorek | Galaretka z owocami i jogurtem z musli ( kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten). 127 kcal | |
Środa 10.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, gluten), ketchup (seler), herbata z cytryną. Pomidor koktajlowy. 241 kcal |
Obiad | 1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 168 kcal 2.makaron duru (gluten), z serem białym (ser biały (mleko- laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), surówka z selera naciowego z brzoskwinią ( seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), woda z cytryną. 320 kcal | |
Podwieczorek | Chałka z dżemem (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (150ml). 202 kcal | |
Czwartek 11.03.2021
|
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 353 kcal |
Obiad | 1.Krupnik z kaszy pęczak (wywar jarzynowo – mięsny, kasza pęczak (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 121 kcal 2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, antrykot, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), woda z cytryną. 297 kcal | |
Podwieczorek | Wypiek własny: ciasto marchewkowe (mąka pszenna (gluten), marchew, jaja, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda, cynamon, cukier wanilinowy), bawarka (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 213 kcal | |
Piątek 12.03.2021 |
Śniadanie | Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 353 kcal |
Obiad | 1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 189 kcal 2. Kaszą bulgur (gluten), gulasz duszony (mięso szynka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), woda z pomarańczą. 283 kcal | |
Podwieczorek | Zapiekanka (sztangle pszenne (gluten), z pieczarkami i serem żółtym (pieczarka, ser żółty (mleko – laktoza), cebula, przyprawy), ketchup, herbata z cytryną. 187 kcal |
JAK ROZUMIEĆ PIRAMIDĘ?
Piramida to graficzny opis różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, przedstawiony w odpowiednich proporcjach. Im wyższe piętro Piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.
ZASADY:
- Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
- Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
- Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
- Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
- Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
- Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
- Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
- Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.
źródło: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa: sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.