„Poznajemy właściwości jajka”- zabawy badawcze w grupie IV „Koniczynek” – 05.03.2020

W czwartek, 5 marca 2020 r. „Koniczynki” podczas zajęć wychowawczo-dydaktycznych poznawały właściwości jajek. Przedszkolaki oglądały ilustracje i albumy z różnego rodzaju jajkami, układały obrazki z jajkami od największego do najmniejszego, przybliżono ciekawostki dotyczące jajek. Okazało się, iż jajka to cenne źródło witamin A E D i K oraz wielu składników mineralnych a także pełnowartościowe źródło białka. Jajko jest też doskonałe do przyrządzania przeróżnych potraw, a samo jajko można jeść w wielu postaciach. Daje to nam możliwość uniknięcia monotonii i zajadania się jajkiem nawet dwa, trzy razy w tygodniu.

Następnie przystąpiliśmy do działania przygotowując dwa jajka: surowe i ugotowane na twardo. Dzieci sprawdzały, które jest cięższe, czy są tej samej wielkości, czy wydają jakiś dźwięk gdy się nim potrząśnie. W kolejnej zabawie „zakręcone jajo” przedszkolaki po zakręceniu jajkami miały sprawdzić, które z jajek kręci się dłużej i szybciej. Kolejnym celem było sprawdzenie czy jajko potrafi pływać. Dwa jajka włożone zostały do wody słodkiej i słonej, tylko jajko w solance wypłynęło na powierzchnię, drugie- opadło na dno. W następnej zabawie badawczej dzieci określały właściwości jajka na twardo i surowego. Określały wygląd, zapach i smak, nazywały części jajka: białko, żółtko, skorupka, porównywały budowę jajka na twardo i surowego.

Zabawy z jajkiem były okazją do zdobycia wiadomości na temat zasad zdrowego odżywiania i wartości odżywczej wybranych produktów; stwarzanie okazji do eksperymentowania i wyciągania wniosków z przeprowadzonych obserwacji. To był niesamowity dzień. Pełen ważnych informacji, zabawy i niesamowitych odkryć.

Ewelina Mosur

 

Dodaj komentarz

Close Menu