JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
DNIA 24.11.2025 rok DO DNIA 05.12.2025 rok
|
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
|
Poniedziałek 24.11.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny, kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal 2. ziemniaki, frykadel rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 349 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), owoc), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 180 kcal |
|
|
|
Wtorek 25.11.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Jabłko. 308 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 139 kcal 2. kasza gryczana, gulasz duszony (mięso szynka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Pizza mini z serem żółtym i szynką (mąka pszenna (gluten), drożdże, jaja, margaryna, śmietana (mleko – laktoza), herbata owocowa. 251 kcal |
|
|
|
Środa 26.11.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina drobiowa (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
|
Obiad |
1.Grochówka z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, groch, przyprawy), 178 kcal 2.kopytka z serem białym polane masełkiem z cynamonem (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), cynamon), mix sałat z rzodkiewką (oliwa z oliwek, przyprawy), woda z cytryną. 267 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Kasza kuskus na soku jabłkowym z polewą jogurtowo brzoskwiniową (kasza kuskus (gluten), sok jabłkowy, maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza). 172 kcal |
|
|
|
Czwartek 27.11.2025 |
Śniadanie |
Rogal (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza) (200ml). Jabłko. 336 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 154 kcal 2.łazanka z kapustą i mięsem (makaron (gluten), jaja, kapusta biała, kapusta kiszona, mięso pręga, przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Słupki warzyw (marchew, seler naciowy, kalarepa). 281 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Deser jogurtowy z musli i malinami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), maliny), paluch kukurydziany. 188 kcal |
|
|
|
Piątek 28.11.2025 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, szczaw konserwowy, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 161 kcal 2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z białej kapusty (biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 352 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Ser biały z morelami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), morele (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam.) 160 kcal |
|
|
|
Poniedziałek 01.12.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal 2.ziemniak, pulpety indycze gotowane w sosie koperkowym (mielony indyk, jajka, koper, mąka pszenna (gluten), bułka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z selera z jabłkiem (seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna, rodzynki), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 366 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), chrupka kukurydziana. 186 kcal |
|
|
|
Wtorek 02.12.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
|
Obiad |
1.Żurek z ziemniakami kiełbaską i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, żurek, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, jajko, podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza) śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 176 kcal 2.makaron duru z truskawkami i jogurtem (makaron (gluten) maślanka truskawkowa (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), truskawki mrożone), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 278 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Bułka drożdżowa z marmoladą (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy, marmolada owocowa), herbata owocowa. 174 kcal |
|
|
|
Środa 03.12.2025 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal 2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), paluch kukurydziany. 123 kcal |
|
|
|
Czwartek 04.12.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa) kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 349 kcal |
|
|
Obiad |
1.Krem z kukurydzy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, kukurydza, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 181 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią, (kapusta pekińska, brzoskwinia, cytryna, cukier, jogurt, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 356 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), chrupka kukurydziana. 131 kcal |
|
|
|
Piątek 05.12.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidor koktajlowy. 348 kcal |
|
|
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 175 kcal 2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal |
|
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 167 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

