JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 20.01.2025 rok DO DNIA 31.01.2025 rok
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
Poniedziałek 20.01.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny, kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal 2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 134 kcal |
|
|
Wtorek 21.01.2025 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (jaja, gluten) włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 171 kcal 2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z białej kapusty (biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 352 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Bułka drożdżowa z marmoladą (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy, marmolada owocowa), sok owocowy jabłkowo pomarańczowy. 201 kcal |
|
|
Środa 22.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Grochówka z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler) , zielenina, groch, przyprawy), 167 kcal 2.makaron duru (gluten), z serem białym (ser biały (mleko - laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), surówka z marchewki z selera i jabłka (marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 384 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), paluch kukurydziany. 104 kcal |
|
|
Czwartek 23.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Jabłko. 286 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 153 kcal 2. Kaszą bulgur (gluten), filet z indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 285 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Wypiek własny: ciasto marchewkowe (mąka pszenna (gluten), marchew, jaja, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, soda, cynamon, cukier wanilinowy), mleko (mleko - laktoza) (150 ml). 286 kcal |
|
|
Piątek 24.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 148 kcal 2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Mix sałat. 317 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), biszkopt. 167 kcal |
|
|
Poniedziałek 27.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa kalafiorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja) kalafior, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 184 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki i ananasa ( marchew, ananas, jabłko, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 353 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), chrupka kukurydziana. 186 kcal |
|
|
Wtorek 28.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa) kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 349 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, szczaw konserwowy, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 161 kcal 2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym (makaron pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 324 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza) (150ml). 185 kcal |
|
|
Środa 29.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal 2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Marchew do chrupania. 366 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Galaretka z owocami, (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), ciastko (mąka pszenna (gluten), jaja). 104 kcal |
|
|
Czwartek 30.01.2025
|
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar jarzynowo – mięsny, makaron zacierka (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, groszek mrożony, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 187 kcal 2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Deser jabłkowo jogurtowy z musli (jabłka, cynamon, jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten). 104 kcal |
|
|
Piątek 31.01.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal |
|
Obiad |
1.Krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsny, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietana 18% (mleko – laktoza), cebula, chleb tostowy (gluten) przyprawy), 132 kcal 2.soczewica z mięsem (soczewica (gluten, soja, mleko), mięso szynka, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), koncentrat pomidorowy), chleb (pieczywo pszenno – żytnie (gluten), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 306 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z mlekiem (mleko – laktoza)(200ml). 198 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.