JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
DNIA 11.11.2024 rok DO DNIA 22.11.2024 rok
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
Poniedziałek 11.11.2024
|
Śniadanie |
|
|
Obiad |
|
|
|
Podwie- czorek |
|
|
|
Wtorek 12.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal
|
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal
2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 134 kcal |
|
|
Środa 13.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 154 kcal 2.spaghetti z piersi kurczaka w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, (makaron pełnoziarnisty (gluten), filet z kurczaka, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 330 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 149 kcal |
|
|
Czwartek
14.11.2024 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal
|
|
Obiad |
1.Grochówka z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, groch, przyprawy), 178 kcal 2. Kaszą gryczana, filet z indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 300 kcal
|
|
|
Podwieczorek |
Chałka z miodem (gluten, jajka), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko - laktoza) (150ml). 200 kcal |
|
|
Piątek
15.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal 2.ziemniak, bitki schabowe w sosie musztardowym (schab, cebula, musztarda, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z białej kapusty (biała kapusta, marchew, cebula, jabłko, oliwa z oliwek, musztarda (gorczyca), cytryna, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 341 kcal
|
|
|
Podwieczorek |
Kasza kuskus na soku jabłkowym z polewą jogurtowo brzoskwiniową (kasza kuskus (gluten), sok jabłkowy, maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza). 172 kcal |
|
|
Poniedziałek 18.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
Obiad |
1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 177 kcal 2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią (kapusta pekińska, brzoskwinia, jogurt naturalny (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 319 kcal
|
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), chrupka kukurydziana. 186 kca |
|
|
Wtorek 19.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal
2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), marchewka do chrupania, woda z cytryną. 322 kcal
|
|
|
Podwie- czorek |
Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata owocowa. 184 kcal |
|
|
Środa
20.11.2024 |
Śniadani |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Jabłko. 308 kcal
|
|
Obiad |
1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal
2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal
|
|
|
Podwieczorek |
Kulki mocy (musli (gluten), masło (mleko – laktoza), kakao (gluten, soja), mleko (mleko – laktoza), herbata z pomarańczą. 172 kcal |
|
|
Czwartek 21.11.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, kasza jęczmienna (gluten), ziemniak, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 141 kcal
2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 403 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Kisiel (kompot owocowy, skrobia ziemniaczana), chrupka kukurydziana. 101 kcal |
|
|
Piątek 22.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 153 kcal
2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal |
|
|
Podwie- czorek |
Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), ciastko (gluten, mleko – laktoza, jaja). 155 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.