JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 12.05.2025 rok DO DNIA 16.05.2025 rok
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
Poniedziałek 12.05.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa ryżowa (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 116 kcal 2. ziemniaki, frykadel rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 349 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 184 kcal |
|
|
Wtorek 13.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1.Grochówka z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler) , zielenina, groch, przyprawy), 167 kcal 2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 403 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Kisiel (kompot owocowy, skrobia ziemniaczana), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 120 kcal |
|
|
Środa 14.05.2025 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
Obiad |
1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 177 kcal 2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), mizeria (ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 310 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Ciasto drożdżowe (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy), sok owocowy. 160 kcal |
|
|
Czwartek 15.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Marchewka do chrupania. 292 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal 2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 203 kcal |
|
|
Piątek 16.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina drobiowa (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 139 kcal 2.makaron duru z truskawkami i jogurtem (makaron (gluten) maślanka truskawkowa (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), truskawki mrożone), surówka z selera naciowego z brzoskwinią (seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 312 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Kulki mocy (musli (gluten), masło (mleko – laktoza), kakao (gluten, soja), mleko (mleko – laktoza), herbata z pomarańczą. 172 kcal |
|
|
Poniedziałek 19.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal 2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 355 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Pudding ryżowy z owocami i konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, owoce sezonowe, dżem owocowy 100%). 184 kcal |
|
|
Wtorek 20.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal |
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal 2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 366 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 154 kcal |
|
|
Środa 21.05.2025 |
Śniadanie |
Chałka z miodem (gluten, jaja), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (gluten, mleko - laktoza, soja) (200ml). Jabłko. 309 kca |
|
Obiad |
1.Krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsny, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietana 18% (mleko – laktoza), cebula, chleb tostowy (gluten) przyprawy), 132 kcal 2. kasza gryczana, gulasz indyczy duszony (mięso indyk cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 328 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), ciastko (gluten, mleko – laktoza, jaja), banan. 182 kcal |
|
|
Czwartek 22.05.2025
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal |
|
Obiad |
1. Zupa paprykowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaronem (gluten, jaja), papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy, przyprawy), 154 kcal 2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), chrupki kukurydziane. 143 kcal |
|
|
Piątek 23.05.2025 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 132 kcal 2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym (makaron pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 324 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Pizza mini z serem żółtym i szynką (mąka pszenna (gluten), drożdże, jaja, margaryna, śmietana (mleko – laktoza), herbata owocowa. 251 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.