Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

DNIA 08.12.2025 rok DO DNIA 19.12.2025 rok

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym

 

Poniedziałek

08.12.2025

 

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja)talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal

 

Obiad

* LIGHT 1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja),   włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 155 kcal

2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 301 kcal

 

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza), owoc), wafle pszenno-ryżowe (gluten).  180 kcal 

 

 

Wtorek

09.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Jabłko. 286 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  154 kcal

2. Kaszą bulgur (gluten), gulasz duszony (mięso szynka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 330 kcal

 

Podwieczorek

Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja), owoc. 226 kcal

 

 

Środa

10.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

 

Obiad

1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal

2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 366 kcal

 

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy), herbata owocowa. 133 kcal

 

 

Czwartek

11.12.2025

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal

 

Obiad

1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal

2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal

 

Podwieczorek

Deser jogurtowy z musli i truskawkami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), truskawki). 164 kcal

 

 

Piątek

12.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z soczewicy (soczewica, masło (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), cebula, przyprawy), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 281 kcal

 

Obiad

1.Zupa brokułowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron pełnoziarnistym (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, śmietana 18% (mleko – laktoza),  przyprawy), 166 kcal

2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal

 

Podwieczorek

Kulki mocy (musli (gluten), masło (mleko – laktoza), kakao (gluten, soja), mleko (mleko – laktoza), mleko (mleko - laktoza). 205 kcal

 

 

Poniedziałek

15.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda   (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal

 

Obiad

1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18%  (mleko – laktoza), przyprawy),  139 kcal

2. makaron ze szpinakiem i indykiem w sosie serowym (makaron (gluten), szpinak mrożony, filet z indyka, ser żółty (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy), kompot owocowy ( jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). słupki warzyw (seler naciowy, kalarepa, marchew). 381 kcal

 

Podwieczorek

Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%), chrupka kukurydziana. 186 kcal

 

 

Wtorek

16.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidor koktajlowy. 348 kcal

 

Obiad

1.Krem  z zielonego groszku z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten, jaja), groszek mrożony, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  160 kcal

2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal

 

Podwieczorek

Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), maślanka owocowa (mleko – laktoza) (150ml). 185 kcal

 

 

Środa

17.12.2025

Śniadanie

Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal

 

Obiad

1.Zupa pomidorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  169 kcal

2.ziemniak, schab w sosie własnym (schab, cebula,  mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z selera z jabłkiem (seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna, rodzynki), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 321 kcal

 

Podwieczorek

Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), chrupka kukurydziana. 131 kcal

 

 

Czwartek

18.12.2025

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 134 kcal

2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), marchewka do chrupania, woda z cytryną. 309 kcal

 

Podwieczorek

Szarlotka (mąka pszenna (gluten), jaja, margaryna (mleko – laktoza), jabłka, cukier, proszek o pieczenia, cynamon), herbata owocowa. 204 kcal

 

 

Piątek

19.12.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt  (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa),  talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa selerowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, seler, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  150 kcal

2.risotto z mięsem w sosie pomidorowym (ryż, pręga, koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Marchew do chrupania. 296 kcal

 

Podwieczorek

Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z mlekiem  (mleko – laktoza)(200ml). 198 kcal

 

 

*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.

 

*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym

*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni

*Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.

Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Grudzień 2025 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny