Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

DNIA 27.03.2023 rok DO DNIA 07.04.2023 rok

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

 

Poniedziałek

 

27.03.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, gorczyca, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten)(200ml).320kcal

 

 

Obiad

1.Zupa selerowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), seler, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 150 kcal

 

2.ziemniaki, kotlet z ryby (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten),bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 350 kcal

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). Jabłko. 147 kcal

 

 

Wtorek

 

28.03.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 170 kcal

 

2.kopytka z serem białym polane masełkiem z cynamonem (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), cynamon), surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), woda z cytryną. 294 kcal

 

Podwieczorek

Kasza kuskus na soku jabłkowym z polewą jogurtowo brzoskwiniową (kasza kuskus (gluten), sok jabłkowy, maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza). 172 kcal

 

 

Środa

 

29.03.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten, mleko– laktoza, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Rzodkiewka do chrupania. 292 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, szczaw konserwowy, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 153 kcal

 

2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), woda z pomarańczą. 330 kcal

 

Podwieczorek

Rogal maślany ( mąka pszenna (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza), (150 ml). 216 kcal

 

 

Czwartek

 

30.03.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Grochówka z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler) , zielenina, groch, przyprawy), 168 kcal

 

2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 353 kcal

 

Podwieczorek

Galaretka z owocami (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), paluch kukurydziany. 80 kcal

 

 

Piątek

 

31.03.2023

 

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 120 kcal

 

2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią (kapusta pekińska, brzoskwinia, jogurt naturalny (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal

 

Podwieczorek

Szarlotka (mąka pszenna (gluten), jaja, margaryna (mleko – laktoza), jabłka, cukier, proszek o pieczenia, cynamon), herbata owocowa. 204 kcal

 

 

Poniedziałek

 

03.04.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 285 kcal

 

 

Obiad

1.Lane ciasto na rosole (wywar jarzynowo – mięsny, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, mąka pszenna (gluten), jajka, przyprawy), 185 kcal

 

2.ziemniak, pulpety gotowane w sosie koperkowym (mielona szynka, jajka, koperek, mąka pszenna (gluten), bułka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z selera z jabłkiem (seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna, rodzynki), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 362 kcal

 

Podwieczorek

Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%). 167 kcal

 

 

Wtorek

 

04.04.2023

 

Śniadanie

Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal

 

 

Obiad

1.Krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsny, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, chleb tostowy (gluten) przyprawy), 150 kcal

 

2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 356 kcal

 

Podwieczorek

Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), w polewie jogurtowo - truskawkowej (mleko – laktoza). 130 kcal

 

 

Środa

 

05.04.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, gluten), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 156 kcal

 

2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), woda z pomarańczą. Kalarepa do chrupania. 322 kcal

 

Podwieczorek

Shake bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200 ml), paluch kukurydziany. 130 kcal

 

 

Czwartek

 

06.04.2023

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten, mleko– laktoza, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), wędlina (gluten, seler, jaja, gorczyca, soja, mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 150 kcal

 

2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), woda z cytryną. 302 kcal

 

Podwieczorek

Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z cytryną. 184 kcal

 

 

Piątek

 

07.04.2023

 

Śniadanie

Chałka z dżemem (gluten, mleko– laktoza, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%), mleko (mleko – laktoza) (200ml). Marchewka do chrupania. 295 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa z zielonego groszku z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 189 kcal

 

2. Kaszą bulgur (gluten), filet z indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 285 kcal

 

Podwieczorek

Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), paluch kukurydziany, owoc. 202 kcal

 

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Imieniny