JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 28.10.2024 rok DO DNIA 08.11.2024 rok
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym |
Poniedziałek 28.10.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 148 kcal 2. ziemniaki, frykadel rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 349 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 134 kcal |
|
|
Wtorek 29.10.2024 |
Śniadanie |
Rogal (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza) (200ml). Jabłko. 336 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa koperkowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 165 kcal 2.ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 290 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), paluch kukurydziany, owoc. 202 kcal |
|
|
Środa 30.10.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 350 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, kalafior, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 140 kcal 2. Kaszą bulgur (gluten), filet z indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 285 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Bułka drożdżowa z marmoladą (mąka pszenna(gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy, marmolada owocowa), kakao (gluten, mleko – laktoza) ( 150 ml), owoc. 241 kcal |
|
|
Czwartek 31.10.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 169 kcal 2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 366 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 128 kcal |
|
|
Piątek
01.11.2024 |
Śniadanie |
|
|
Obiad |
|
|
|
Podwie- czorek |
|
|
|
Poniedziałek 04.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 139 kcal 2. makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym (makaron (gluten), szpinak mrożony, filet kurczaka, ser żółty (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy), kompot owocowy ( jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). słupki warzyw (seler naciowy, kalarepa, marchew). 390 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Pudding ryżowy z owocami i konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, owoce sezonowe, dżem owocowy 100%). 184 kcal |
|
|
Wtorek 05.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa z zielonego groszku z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 175 kcal 2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), w polewie jogurtowo - brzoskwiniowej (mleko – laktoza). 153 kcal |
|
|
Środa 06.11.2024 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal |
|
Obiad |
1.Kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, kapusta kiszona, ziemniak, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, przyprawy), 115 kcal 2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kca |
|
|
Podwieczorek |
Deser jogurtowy z musli i malinami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), maliny). 169 kcal |
|
|
Czwartek 07.11.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
|
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 132 kcal 2.makaron duru z truskawkami i jogurtem (makaron (gluten) maślanka truskawkowa (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), truskawki mrożone), marchewka do chrupania, woda z cytryną. 234 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Wypiek własny: rogaliki drożdżowe z serem białym (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, olej rzepakowy, ser biały (mleko – laktoza), sok owocowy. 277 kcal |
|
|
Piątek 08.11.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Jabłko. 308 kcal |
|
Obiad |
1.Krem dyniowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, dynia, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 153 kcal 2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owoc (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 348 kcal |
|
|
Podwieczorek |
Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z mlekiem (mleko – laktoza)(200ml). 198 kcal |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.