JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 08.04.2024 r. DO DNIA 19.04.2024 r.
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Poniedziałek
08.04.2023
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal
|
Obiad |
1.Zupa kalafiorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) kalafior, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal 2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie koperkowym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, koperek, mąka kukurydziana, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 336 kcal
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 135 kcal
|
|
Wtorek
09.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Marchewka do chrupania. 292 kcal
|
Obiad |
1. Zupa paprykowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy, przyprawy), 143 kcal
2.ryż z carry, bitki schabowe w sosie własnym (schab, cebula, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka Colesław (kapusta biała, marchew, cebula, chrzan, majonez, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal
|
|
Podwieczorek |
Deser jogurtowy z musli i malinami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), maliny), paluch kukurydziany. 185 kcal
|
|
Środa
10.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
Obiad |
1.Zupa fasolowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, fasola, przyprawy), 160 kcal
2.makaron duru z truskawkami i jogurtem (makaron (gluten) maślanka truskawkowa (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), truskawki mrożone), marchewka do chrupania, woda z pomarańczą. 234 kcal
|
|
Podwieczorek |
Pizza mini z serem żółtym (mąka pszenna (gluten), drożdże, jaja, margaryna, śmietana (mleko – laktoza) i szynką, herbata owocowa. 244 kcal
|
|
Czwartek
11.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z soczewicy (soczewica, masło (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), cebula, przyprawy), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 281 kcal
|
Obiad |
* LIGHT 1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 156 kcal
2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią (kapusta pekińska, brzoskwinia, jogurt naturalny (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 345 kcal
|
|
Podwieczorek |
Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), ciastko (gluten, mleko – laktoza, jaja). 169 kcal
|
|
Piątek
12.04.2024 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal
|
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 177 kcal
2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 346 kcal
|
|
Podwieczorek |
Chałka z miodem (gluten, jajka), masło (mleko – laktoza), miód, herbata z mlekiem (mleko - laktoza) (150ml). 159 kcal
|
|
Poniedziałek
15.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką i ogórkiem kiszonym i serem białym (makrela wędzona, ogórek kiszony, masło (mleko – laktoza) , ser biały (mleko – laktoza), przyprawy) kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 270 kcal
|
Obiad |
1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal
2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 356 kcal
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), ciastko. 167 kcal
|
|
Wtorek
16.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 170 kcal
2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 366 kcal
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), paluch kukurydziany. 104 kcal
|
|
Środa
17.04.2024 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 151 kcal
2. Kaszą gryczana, filet z indyka w sosie (mięso z indyka, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 300 kcal
|
|
Podwieczorek |
Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), w polewie jogurtowo - brzoskwiniowej (mleko – laktoza). 153 kcal
|
|
Czwartek
18.04.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal
|
Obiad |
1.Krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsny, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, chleb tostowy (gluten) przyprawy), 150 kcal
2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym (makaron pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 319 kcal |
|
Podwieczorek |
Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z cytryną. 184 kcal
|
|
Piątek
19.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 141 kcal
2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), woda z cytryną . 330 kcal
|
|
Podwieczorek |
Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), paluch kukurydziany. 179 kcal
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.