Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

DNIA 09.06.2025 rok DO DNIA 20.06.2025 rok

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

Wykonano zgodnie z procesem technologi -cznym

 

Poniedziałek

09.06.2025

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja)talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal

 

Obiad

1.Zupa grysikowa (wywar jarzynowo – mięsny,  kasza manna (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 126 kcal

2. ziemniaki, frykadel rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 349 kcal

 

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 184 kcal

 

 

Wtorek

10.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Jabłko. 308 kcal

 

Obiad

1.Żurek z ziemniakami i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, żurek, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  132 kcal

2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem (burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 335 kcal

 

Podwieczorek

Kasza kuskus na soku jabłkowym z polewą jogurtowo brzoskwiniową (kasza kuskus (gluten), sok jabłkowy, maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 210 kcal

 

 

Środa

11.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina szynka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa ryżowa (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 116 kcal

2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), marchewka do chrupania, woda z cytryną. 309 kcal

 

Podwieczorek

Racuchy z jabłkiem (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), jaja, jabłka, olej rzepakowy), herbata z cytryną. 266 kcal

 

 

Czwartek

12.06.2025

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal

 

Obiad

1.Zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, kalafior, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 140 kcal

2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem  pełnoziarnistym (makaron  pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy),  kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 324 kcal

 

Podwieczorek

Smufi - koktajl mleczno-owocowy (sok pomarańczowy, banan, mleko (mleko – laktoza), truskawki mrożone), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 158 kcal

 

 

Piątek

13.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina drobiowa (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

Obiad

1.Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  164 kcal

2.risotto z mięsem w sosie pomidorowym (ryż, pręga, koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 292 kcal

 

Podwieczorek

Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam),  paluch kukurydziany.  179 kcal

 

 

Poniedziałek

16.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda   (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 284 kcal

 

Obiad

1.Zupa pomidorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy),  169 kcal

2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 355 kcal

 

Podwieczorek

Pudding ryżowy z owocami i konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, owoce sezonowe, dżem owocowy 100%). 184 kcal

 

 

Wtorek

17.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt  (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa),  talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal

 

Obiad

1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza),  przyprawy), 164 kcal

2. kasza gryczana, gulasz indyczy duszony (mięso indyk cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 328 kcal

 

Podwieczorek

Koktajl truskawkowy (maślanka naturalna (mleko – laktoza), truskawki mrożone) (200 ml), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 134 kcal

 

 

Środa

18.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza),  parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal

 

Obiad

1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja),   włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy),  177 kcal

2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), mizeria (ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 310 kcal

 

Podwie-

czorek

Ciasto drożdżowe (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy), sok owocowy. 160 kcal

 

 

 

Czwartek

19.06.2025

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

 

 

Piątek

20.06.2025

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina żywiecka (mięso, gluten, seler, soja,), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 368 kcal

 

 

Obiad

1.Grochówka z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler) , zielenina, groch, przyprawy), 167 kcal

2.makaron duru z truskawkami i jogurtem (makaron (gluten) maślanka truskawkowa (mleko – laktoza),  jogurt naturalny (mleko – laktoza), truskawki mrożone),  surówka z selera naciowego z brzoskwinią (seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 312 kcal

 

Podwieczorek

Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata owocowa. 184 kcal

 

 

*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.

 

*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym

*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni

*Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.

Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

 

 

 

 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Czerwiec 2025 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny