Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE

OD DNIA 25.09.2023 r. DO DNIA 06.10.2023 r.

 

 

DZIEŃ

 

POSIŁEK

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

 

Poniedziałek

 

25.09.2023

 

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal

 

 

Obiad

1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 178 kcal

 

2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 332 kcal

 

Podwieczorek

Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). Jabłko. 147 kcal

 

 

Wtorek

 

26.09.2023

 

Śniadanie

Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 141 kcal

 

2.zapiekanka ryżowa z indykiem w jarzynach (ryż, indyk, kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Marchewka do chrupania. 284 kcal

 

Podwieczorek

Naleśnik czekoladowy z bananem z mąki razowej i kukurydzianej (mąka razowa (gluten), mąka kukurydziana, kakao (gluten, mleko - laktoza, soja), jaja, mleko (mleko – laktoza), banan, masło, (mleko – laktoza), herbatka z mlekiem 225 kcal

 

 

Środa

 

27.09.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 166 kcal

 

2.makaron duru (gluten), z serem białym (ser biały (mleko- laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 330 kcal

 

Podwieczorek

Galaretka z owocami (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc), paluch kukurydziany. 80 kcal

 

 

Czwartek

 

28.09.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Marchewka do chrupania. 286 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 150 kcal

 

2. Kaszą bulgur (gluten), bitki schabowe w sosie własnym (schab, cebula, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 321 kcal

 

Podwieczorek

Bułka drożdżowa z marmoladą (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy, marmolada owocowa), kakao (gluten, mleko – laktoza) ( 150 ml). 218 kcal

 

 

Piątek

 

29.09.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal

 

 

Obiad

1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 152 kcal

 

2.ziemniaki, kotlet mielony (szynka mielona, bułka pszenna (gluten), jajka, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), mizeria ( ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), woda z pomarańczą. 296 kcal

 

Podwieczorek

Chałka z miodem (gluten, jajka), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko - laktoza) (150ml). 202 kcal

 

 

Poniedziałek

 

02.10.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 285 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa ze świeżego ogórka z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), ogórek zielony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 148 kcal

 

2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki, jabłka i selera ( marchew, seler, jabłko, śmietana 18% (mleko – laktoza), cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 358 kcal

 

Podwieczorek

Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%). 167 kcal

 

 

Wtorek

 

03.10.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 156 kcal

 

2.soczewica z mięsem (soczewica (gluten, soja, mleko), mięso szynka, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), koncentrat pomidorowy), chleb (pieczywo pszenno – żytnie (gluten), woda z cytryną. Ogórek zielony do chrupania. 265 kcal

 

Podwieczorek

Zapiekane kanapki z serem żółtym (weka pszenne (gluten, mleko– laktoza, jaja, orzechy, sezam), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), ketchup, herbata z mlekiem (mleko – laktoza)(200ml). 198 kcal

 

 

Środa

 

04.10.2023

 

Śniadanie

Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 136 kcal

 

2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 374 kcal

 

Podwieczorek

Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), chrupki kukurydziane. 143 kcal

 

 

Czwartek

 

05.10.2023

 

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal

 

 

Obiad

1. Zupa paprykowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy, przyprawy), 143 kcal

 

2. makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym (makaron (gluten), szpinak mrożony, filet kurczaka, ser żółty (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy), woda z pomarańczą. słupki warzyw (seler naciowy, kalarepa, marchew). 357 kcal

 

Podwieczorek

Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, truskawki mrożone), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 128 kcal

 

 

Piątek

 

06.10.2023

 

Śniadanie

Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal

 

 

Obiad

1.Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, szczaw konserwowy, jajko, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 164 kcal

 

2.knedle ze świeżymi śliwkami polane masłem z bułką tartą (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), jaja, śliwki, masło (mleko – laktoza), bułka tarta (gluten), woda z cytryną . Kalarepa do chrupania. 278 kcal

 

Podwieczorek

Ser biały z morelami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), morele (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam. 160 kcal

 

*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.

*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym

*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni

*Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.

Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.

 

 

 

 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Październik 2023 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny