JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 22.04.2024 r. DO DNIA 03.05.2024 r.
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Poniedziałek
22.04.2023
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal
|
Obiad |
1.Lane ciasto na rosole (wywar jarzynowo – mięsny, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, mąka pszenna (gluten), jajka, przyprawy), 185 kcal
2. ziemniaki, frykadel rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 350 kcal
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 135 kcal
|
|
Wtorek
23.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal |
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 133 kcal
2.soczewica z mięsem (soczewica (gluten, soja, mleko), mięso szynka, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten), koncentrat pomidorowy), chleb (pieczywo pszenno – żytnie (gluten), woda z cytryną. Ogórek zielony do chrupania. 265 kcal
|
|
Podwieczorek |
Deser jogurtowy z musli i malinami (jogurt naturalny (mleko – laktoza), musli (gluten), maliny), paluch kukurydziany. 185 kcal
|
|
Środa
24.04.2024 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal
|
Obiad |
1.Zupa kalafiorowa z zacierką (wywar jarzynowo – mięsny, makaron zacierka (gluten, jaja) kalafior, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 185 kcal
2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), mizeria (ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 340 kcal
|
|
Podwieczorek |
Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 149 kcal
|
|
Czwartek
25.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
Obiad |
1.Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniak, groszek mrożony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 166 kcal
2.pierogi z serem białym polane masłem (mąka pszenna (gluten), jaja, ser biały (mleko – laktoza), olej rzepakowy), surówka z selera naciowego z brzoskwinią ( seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), woda z pomarańczą. 343 kcal
|
|
Podwieczorek |
Kisiel (kompot owocowy, skrobia ziemniaczana), chrupka kukurydziana. 101 kcal
|
|
Piątek
26.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna musli na mleku ( mleko – laktoza). Jabłko. 302 kcal
|
Obiad |
1.Zupa koperkowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron pełne ziarno (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koper, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal
2.ryż, pulpety gotowane w sosie musztardowym (mielona szynka, jajka, bułka pszenna (gluten), musztarda (gorczyca), mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z marchewki i ananasa (marchew, jabłko, ananas, cytryna), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 343 kcal
|
|
Podwieczorek |
Bułka na parze (mąka pszenna (gluten), w polewie jogurtowo - brzoskwiniowej (mleko – laktoza). 153 kcal
|
|
Poniedziałek
29.04.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 285 kcal
|
Obiad |
1.Zupa pomidorowa z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja) włoszczyzna świeża (seler), zielenina, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 172 kcal
2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwinią, (kapusta pekińska, brzoskwinia, cytryna, cukier, jogurt, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 356 kcal
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%). 167 kcal
|
|
Wtorek
30.04.2024 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal
|
Obiad |
1.Krem brokułowy z grzankami (wywar jarzynowo – mięsny, chleb tostowy (gluten), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, brokuł, ziemniak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 152 kcal
2. Kaszą bulgur (gluten), bitki schabowe w sosie własnym (schab, cebula, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 321 kcal
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), ciastko. 167 kcal
|
|
Środa
01.05.2024 |
Śniadanie |
|
Obiad |
|
|
Podwie- czorek |
|
|
Czwartek
02.05.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (jajko, masło (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), szczypiorek, przyprawa) kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). Pomidorki koktajlowe. 349 kcal
|
Obiad |
1.Barszcz ukraiński z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, kapusta biała, fasola, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 170 kcal
2.risotto z mięsem w sosie pomidorowym (ryż, pręga, koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 295 kcal
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl mleczno-owocowy (sok pomarańczowy, banan, mleko (mleko – laktoza), truskawki mrożone), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 158 kcal
|
|
Piątek
03.05.2024 |
Śniadanie |
|
Obiad |
|
|
Podwieczorek |
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.