Grupa „Jeżyki” i „Misie” przez dwa tygodnie października brały udział w innowacji pedagogicznej „Wiemy, co jemy bo zdrowi być chcemy”. Celem innowacji było poszukiwanie sposobów zainteresowania dzieci różnorodnymi produktami oraz zdrowym odżywianiem. W pierwszym tygodniu zapoznaliśmy się z wartościami odżywczymi oraz witaminami owoców. Jedną z głównych aktywności była prace plastyczne pt. „Jesienny sad Jeżyków” oraz „Sad jesienny Misiów” oparta na współpracy oraz kreatywności całej grupy. Ponadto, w trakcie zajęć edukacyjnych każdy z nas miał możliwość dotknąć owoców, posmakować oraz poczuć ich zapach. Zajęcia urozmaiciły nam wspólne przygotowywania owocowych szaszłyków. Drugi tydzień został poświęcony zagadnieniom związanym z warzywami oraz ich zdrowotnymi właściwościami. Zważywszy na to, wykonaliśmy i wypiliśmy sok z marchewki, obejrzeliśmy prezentację multimedialną oraz wykonaliśmy zadania w karcie pracy nawiązujące do tematyki zdrowotnej. Te dwa tygodnie uświadomiły przedszkolakom jak bardzo ważne jest zdrowe odżywianie, a także konsumpcja warzyw i owoców, które zawsze powinny znajdować się w naszym jadłospisie. Tego typu innowacje pedagogiczne nie tylko zwiększają świadomość najmłodszych, ale również promują zdrowy styl życia, co powinno być celem, a jednocześnie priorytetem każdej placówki edukacyjnej.
Edyta Czarnota , Dorota Skubis