„Co to za zapachy do nosków wędrują? To panie kucharki obiad nam gotują. Pewnie będą dzisiaj wspaniałe placuszki, dzieci będą zjadać i lizać paluszki”.
W ramach realizacji tematu kompleksowego „Poznajemy pracę kucharki, kucharza” przedszkolaki z grupy I - ŻABEK odbyły wycieczkę do przedszkolnej kuchni. Celem wycieczki było zapoznanie z zawodem jaki wykonują nasze kucharki i kucharz. Maluszki poznały różny sprzęt potrzebny do pracy w kuchni. Zobaczyły w jaki sposób przygotowuje się pyszny obiad i zdrowe surówki. Kuchnia okazała się fascynującym miejscem a wielkość naczyń, różnego rodzaju łyżek, mieszadeł podziałała na ich wyobraźnię. Kontynuując powyższą tematykę , podczas zajęć kulinarnych „Żabki” miały okazję do eksperymentowania z mąka, solą, wodą – masą solną. Dodatkowo umożliwiono im samodzielne działanie tj; przesiewanie, przesypywanie, przelewanie, mieszanie a ostatecznie wyrabianie ciasta. Wielkie zaangażowanie przedszkolaków podczas warsztatów zaowocowało efektem kulinarnym (kluseczki śląskie, babeczki, placuszki, bułeczki, chlebki). Wiadomości o zawodzie kucharki dzieci utrwalały podczas wielu zabaw tematycznych w zorganizowanym „kąciku kuchennym”.
Możliwość spontanicznej zabawy w „kąciku kuchennym” sprawiła, że zawód kucharki,
o którym rozmawialiśmy urastał w oczach dzieci niemal do rozmiaru magika, który z niczego wyczarowuje coś smacznego.
Teresa Mynarczyk