W okresie przedświątecznym w każdym domu jest mnóstwo zajęć: porządki, zakupy, a przede wszystkim w kuchni pachnące wypieki. W nawiązaniu do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia w dniach 21, 22.12.2020 r. w grupie IV „Kwiatuszki” odbyły się zajęcia kulinarne. Na początku wychowawczyni przeczytała dzieciom kilka prostych, ciekawych przepisów z książek kucharskich, z których sama korzysta w domu. Dzieci oglądały ilustracje przedstawiające babki, ciasta i ciasteczka i odwoływały się do swoich doznań smakowych w domu rodzinnym oraz u swoich dziadków. Dzieci dowiedziały się, że dawno temu choinka była nieodłącznym elementem obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Ubodzy ludzie ozdabiali ją wtedy zabawkami z ciasta chlebowego. Dla ochrony przed myszkami i innymi szkodnikami dodawano do ciasta znaczne ilości soli. W ten sposób powstała właśnie masa solna.
Każde dziecko, małe czy duże, lubi doświadczać nowych rzeczy, a jeszcze jak może samodzielnie coś stworzyć, to jest to najlepsza zabawa. I tak czterolatki miały okazję w przedszkolu uczestniczyć w zajęciach, podczas których poznały sposób tworzenia masy solnej. Dzieci z zaciekawieniem przyglądały się, co jest potrzebne do zrobienia masy solnej. Chętne dzieci mieszały mąkę , sól oraz dolewały wodę. Wychowawczyni zlepiła dużą kulkę ze słonego ciasta. Każde dziecko miało okazję spróbować swoich sił podczas wałkowania masy solnej prawdziwym wałkiem. Następnie dzieci wybierały dowolne foremki, które odbijały w masie. Powstałe gwiazdeczki, choinki, serduszka i renifery pozostawione zostały do wyschnięcia. Na drugi dzień – wyschnięte kształty dzieci malowały farbą plakatową oraz ozdabiały wg własnego pomysłu: brokatem, koralikami lub guziczkami, tworząc w ten sposób kolorowe „ciasteczka”. Dużo radości sprawiła dzieciom zabawa tematyczna „W restaurację”, podczas której pełniły rolę kelnerów oraz gości. „Kwiatuszki” utrwalały w niej zasady savoir-vivre podczas siedzenia i ,,degustacji” przy stole. Dobre maniery to podstawa, które świadczą o naszym wychowaniu i kulturze osobistej. Są one ważne nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Celem powyższych zajęć było poznanie symboliki Świąt Bożego Narodzenia, tworzenie nowych, ciekawych wytworów; rozwijanie wrażliwości estetycznej i umiejętności realizowania własnych pomysłów; wyrabianie nawyku kulturalnego zachowania oraz usprawnianie manualne rąk.
Wszystkim dzieciom bardzo podobała się zabawa ,,w kucharzy” i chciałyby w przyszłości przygotować prawdziwe ciasteczka.
Beata Szotek