W ramach realizacji Projektu ”Akademia małego lingwisty” w naszym przedszkolu organizujemy dla dzieci cykliczne spotkania pod hasłem "Świat na talerzu – dania z całego świata". Taka forma zajęć sprzyja wzbogacaniu i przyswajaniu elementarnej wiedzy na temat krajów z różnych części świata, ich kultury i tradycji kulinarnych.
4 listopada odbyły się kolejne zajęcia z cyklu "Świat na talerzu – dania z całego świata". Tematem ogólnoprzedszkolnego spotkania grup młodszych i starszych była Polska. Przedszkolaki za pośrednictwem filmu edukacyjnego ”Polska” z cyklu Kamlotki, interaktywnej animacji wiersza ”Katechizm polskiego dziecka – Kto ty jesteś?” Władysława Bełzy oraz zagadek multimedialnych w formie ”Quizu wiedzy o Polsce dla najmłodszych” poznały lub przypomniały sobie wiedzę nt. polskich symboli narodowych, granic Polski i jej położenia na mapie Europy, ważnych osiągnięć kultury oraz znaczących pod względem historycznym i geograficznym miast, regionów i rzek (np. Warszawa, Kraków, Zakopane, Bałtyk, Tatry, pojezierze mazurskie, Wisła).
Niemniej jednak większość ww. spotkania poświęcona była polskiej kuchni i jej tradycjom kulinarnym. Dzieci poznały potrawy i specjały kuchni polskiej, z których nasz kraj słynie na całym świecie. Punktem kulminacyjnym zajęć był pokaz lepienia pyz – znanej i popularnej w całej Polsce potrawy w postaci klusków z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych mięsem lub twarożkiem, zwanych również kartaczami lub cepelinami. Szefowa kuchni przedszkolnej Pani Agata Januszek z pomocą kucharza Pana Artura Ruska w bardzo przystępny sposób zaprezentowali przedszkolakom kolejne etapy przygotowania pyz. Pokaz opatrzonym był bardzo dokładnym wyjaśnieniem sposobu wykonania kolejnych czynności podczas robienia klusek, za co Pani Agatce i Panu Arturowi serdecznie dziękujemy. Ogólnoprzedszkolne spotkanie zakończyło się zabawą przy piosence pt. ,,My jesteśmy Polakami”. Następnie, każda z grup otrzymała zestaw specjałów kuchni polskiej do degustacji, podczas zajęć kulinarnych, organizowanych w ramach swojej grupy.
Zarówno spotkanie jak i zajęcia kulinarne w salach przebiegły w bardzo miłej atmosferze, pełnej zainteresowania i wzajemnej integracji. Mamy nadzieję, że zaowocują wzbogaceniem i utrwaleniem wiedzy naszych wychowanków na temat ojczystego kraju, jego kultury i tradycji.
Ewa Półtorak, Anna Tarasów, Marta Łaskawiec

