Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

TYGODNIOWE REWOLUCYJNE KULINARIA W GR. III „JEŻYKI”

Utworzono dnia 06.03.2023

Od 27 lutego do 3 marca, w ramach tygodniowego planu kompleksowego „Poznajemy pracę kucharki i kucharza” nasza grupa udała się na zwiedzanie przedszkolnej kuchni, gdzie zostaliśmy przywitani przez kucharki i kucharza naszego przedszkola. Głównym celem naszej wizyty było zapoznanie się z pracą wykonywaną przez wszystkie osoby pracujące w kuchni. Jak wiemy, praca kucharki oraz kucharza jest niezwykle ważna zarówno w przedszkolu, jak i ogólnie w życiu. Osoby wykonujące ten zawód nie tylko przyrządzają oraz gotują dla nas potrawy, ale także dbają  o naszą codzienną dietę bogatą w przeróżne wartości odżywcze wpływające pozytywnie zarówno na nasze zdrowie, jak i na sprawność fizyczną. W ramach krótkich zajęć, szefowa kuchni oprowadziła nas oraz pokazała przedmioty znajdujące się w kuchni. To była dla nas wszystkich bardzo cenna lekcja, która również dała wiele motywacji najmłodszym. Po zajęciach odbyły się zajęcia plastyczne pt. „Mój fartuszek”. Kolejnym punktem tygodniowego planu była zabawa w kucharza oraz kucharkę, podczas której przedszkolaki uczyły się nakrywania i sprzątania stołu oraz przyrządzania potraw. Zaprosiliśmy również na zajęcia naszą panią Agatkę, szefową kuchni, która pomogła nam w przyrządzaniu i pieczeniu kruchych ciasteczek. W ten sposób, przedszkolaki mogły popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, a także nauczyć się wiele nowych rzeczy – dzieci miały do czynienia z mąką, z wyrabianiem ciasta, a także z wałkowaniem i formowaniem swoich ciasteczek. Zaangażowanie naszej grupy przyczyniło się do wspaniałego efektu finalnego naszych smakowitych ciasteczek, które wszyscy z wielką chęcią kosztowaliśmy. Smak był niezapomniany! Dzięki tym zajęciom nasza grupa zintegrowała się, aktywnie współdziałała, a także poszerzyła swoją wiedzę, jak i zainteresowania w zakresie kulinarnym. Z kolei udział w warsztatach wpłynął na rozwój kreatywności, samodzielności oraz sprawności manualnej. Zdobyte umiejętności z pewnością będą mogły zostać wykorzystane w przyszłości przez najmłodszych. Warto pamiętać, że tylko to, co gotujemy z pasją, jest naprawdę smaczne. Adekwatne odżywianie jest fundamentem poprawnego funkcjonowania organizmu. 

Edyta Czarnota

Grupa III "Jeżyki"

Utworzono dnia 06.03.2023, 17:59

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Kwiecień 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny