Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

,,WIEMY CO JEMY, BO ZDROWI BYĆ CHCEMY” - Cykl zajęć kulinarnych w grupie VI ,,Skrzaty” 03-07.10.2022 r. i 10-14.10.2022 r.

Utworzono dnia 14.10.2022

Rudą marcheweczkę lubią wszystkie dzieci,

A, gdy ją wyciśniesz, zdrowy soczek leci.

Ciach, ciach, pokroimy, surówkę zrobimy!

Ciach, ciach, pokroimy, surówkę zrobimy!

 

Jesień to czas zbierania warzyw i owoców, robienia przetworów i gromadzenia zapasów na zimę. Planując swoje działania edukacyjne w obrębie jesiennej tematyki staram się jak najszerzej ujmować wyżej wymienione zagadnienia, zwracając szczególną uwagę na możliwość wykorzystania jesiennych darów z sadu i z ogrodu do przygotowania z dziećmi zdrowych i wartościowych posiłków. Przedszkolne zajęcia kulinarne, chociaż na ogół proste, w swym założeniu pełnią bardzo ważną rolę edukacyjną – ułatwiają kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci oraz rozwijanie świadomości dotyczącej wartości odżywczych i prozdrowotnych warzyw, owoców i soków.

Podczas realizacji tematów kompleksowych ,,Jesień w sadzie” i ,,Jesień w ogrodzie”, ,,Skrzaty” poprzez różne formy swojej aktywności, zgłębiały wiedzę dotyczącą owoców i warzyw. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem oglądały, obserwowały przez lupy, dotykały, smakowały, opisywały słownie wygląd, przeliczały, układały sekwencje rytmiczne z owoców i warzyw, malowały, rysowały i rozwiązywały zagadki. Najwięcej radości sprawiły im zajęcia kulinarne, podczas których wspólnie, zespołowo lub indywidualnie wykonywali przydzielone czynności. W I cyklu zajęć kulinarnych ,,Skrzaty” robiły kompoty (jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy i wieloowocowy), układały szaszłyki owocowe i przygotowywały szarlotkę, natomiast w II cyklu zajęć poznawały wielozmysłowo różnorodne warzywa, robiły sok marchwiowy i zdrowe chipsy z batatów. Każde z wyżej wymienionych zajęć kończyło się degustacją przygotowanej potrawy.

Zajęcia kulinarne były doskonałą okazją do kształtowania u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych, do uczenia się świadomego wybierania produktów zdrowych i wartościowych, do przełamywania uprzedzeń żywieniowych. Stanowiły równie realizację działań edukacyjnych podejmowanych w ramach innowacji edukacyjno – profilaktycznej  ,,WIEMY CO JEMY, BO ZDROWI BYĆ CHCEMY”, mającej na celu promowanie zdrowego żywienia w naszej społeczności przedszkolnej. Jestem przekonana, że efektem podjętych działań będzie znaczący wzrost świadomości dzieci przy wyborze zdrowego stylu życia w dorosłym już życiu.

Ewa Półtorak

GALERIE:

Pyszne czipsy z batatów

Pyszne czipsy z batatów

Zdrowy soczek marchewkowy

Zdrowy soczek marchewkowy

Kolorowe i smaczne warzywa

Kolorowe i smaczne warzywa

Pachnąca jabłkami szarlotka

Pachnąca jabłkami szarlotka

Pyszne owocowe szaszłyki

Pyszne owocowe szaszłyki

Słodziutkie kompoty

Słodziutkie kompoty

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Kwiecień 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny