Wiek przedszkolny jest właściwym momentem na zaszczepienie prawidłowych postaw wobec zdrowia. Dziecko przebywając w przedszkolu, zdobywa podstawowe informacje i umiejętności niezbędne do wzmacniania zdrowia w sposób naturalny, w powiązaniu z zabawą, posiłkami, zabiegami higienicznymi, wypoczynkiem.
W drugim tygodniu maja przedszkolaki z grupy X ,,Żabek” zrealizowały zaplanowaną tematykę dotycząca zdrowego odżywiania w ramach innowacji edukacyjno – profilaktycznej ,,WIEMY CO JEMY, BO ZDROWI BYĆ CHCEMY”, mającej na celu promowanie zdrowego żywienia w naszej społeczności przedszkolnej. Głównym celem realizowanych zajęć było zachęcanie do spożywania zdrowych produktów – świeżych warzyw. Tematyka dotyczyła wiosennych nowalijek w czasie, której stworzono możliwość zdobycia wiedzy na temat wartości odżywczych warzyw i ich dobroczynnego wpływu na zdrowie człowieka. Nowalijki to wczesne, młode warzywa, które pojawiają się jako jedne z pierwszych, wiosennych hodowli w danym roku. Doskonale urozmaicają nasz jadłospis po zimie, pomagają uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, w jaki sposób dba się i pielęgnuje rośliny, aby wyrosły piękne i zdrowe, jakich narzędzi używa ogrodnik, jak zakłada się hodowlę roślin. Założono hodowlę szczypiorku, którą „Żabki” opiekowały się i prowadziły jej systematyczną obserwację. Celem przeprowadzonych zajęć było również – budowanie wiedzy o roślinach (w szczególności o cyklu rozwojowym rośliny), rozbudzanie zainteresowania naturalnymi procesami zachodzącymi w przyrodzie. Pokazując dzieciom warzywa ,pozwalając je dotykać, opowiadając o nich, dzieci poznawały wiosenne nowalijki eksperymentując z nimi, badając je, smakując podczas wspólnego przedszkolnego śniadania. Wówczas samodzielnie wg. własnego uznania przedszkolaki przygotowały kolorowe kanapki z dodatkiem sałaty, rzodkiewki, ogórka i pomidora. Potraktowaliśmy wprowadzanie nowalijek jako podróż do świata smaków na końcu, której czeka na wszystkich zdrowie oraz bogaty i fascynujący świat zapachów oraz przyjemność związana z jedzeniem.
To był pełen twórczych działań czas w trakcie, którego przedszkolaki stały się ekspertami w dziedzinie wiedzy o nowalijkach. Uzupełnieniem i podsumowaniem wiadomości dotyczących dbałości o zdrowie było wykorzystanie prezentacji multimedialnej pt. ”Recepta na zdrowie” przygotowanej przez PPSS-E w Olkuszu.
Opracowała: Teresa Mynarczyk