Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój intensywnie rozwijającego się organizmu dziecka w wieku przedszkolnym. Kwestia żywienia najmłodszych w naszej placówce jest bardzo istotną sprawą. Nasze przedszkole proponuje następujący szyk tj: śniadanie –obiad -podwieczorek. Dodatkowo często jako przekąskę serwuje się dzieciom jakiś owoc, a woda do picia jest podawana na każde życzenie dziecka w ciągu dnia.
U nas działa „ własna kuchnia”, a więc pracownicy kuchni, których na co dzień trudno spotkać na korytarzach przedszkola, również przyczyniają się do jakości wyżywienia. Tym samym dbają o zdrowie przedszkolaków. Natomiast jak będzie wyglądało przedszkolne menu i co się w nim znajdzie odpowiada intendentka. Jest to osoba, która mówiąc najogólniej – sprawuje nadzór nad żywieniem w placówce. Nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat, więc w realizację wprowadzania zdrowego odżywiania należy zaangażować całą społeczność przedszkolną: dzieci i pracowników. Edukacja dzieci w tym zakresie przybiera różnorodne formy. Jedną z nich jest przygotowana na dolnym holu wystawa tematyczna ZDROWIE OD KUCHNI.
Charakter tej wystawy ma na celu przedstawienie pracowników ( kucharka, kucharz, intendentka ) i ich zaangażowanie w realizowaniu tematyki zdrowego odżywiania w naszym przedszkolu.
Zespół przygotowujący wystawę:
T. Mynarczyk, E. Czarnota, D. Skubis, M. Olesińska, K. Baran